STEP BY STEP
Kali ni Arah nak ajar cara2 membuat 'Dipped Apple' atau 'Epal Celup Coklat'...
sesuai utk dijadikan doorgift utk sebarang majlis..
ikuti langkah2...anda pasti dapat menghasilkan dengan mudah apel celup coklat dengan menarik...
1 - Sediakan bahan : Cokat Susu / Coklat Putih (utk deco) / Apel hijau / Lidi sate
2. Basuh apel dan lap hingga kering..cabutkan tangkai epal dan cucukan lidi sate di tempat tangkai.
3. Cairkan coklat secara double boil...pegang lidi dan celupkan keseluruhan epal. Letakan epal yang telah
dicelup diatas 'patchment paper' agar coklat tidak melekat ..dan masukan dalam peti sejuk utk keringkan selama 3-5 minit.
5. Keluarkan dari peti sejuk..jika ada lelehan coklat di bahagian bawah sudah kering ..potong dengan pisau utk kemaskan tapak epal...cairkan coklat putih dan masukan dalam piping bag. Deco di permukaan epal yang telah disalut coklat..
6. Dekorasi ni di panggil corak kerawang....deco di permukaan coklat mengikut kreativiti ...setelah selesai mendeco..masukan sekali lagi dalam peti sejuk utk keringkan deco.
7. Setelah kering coklat putih yang di decokan pada epal...masukan dalam kotak yang sesuai.
8. Deco dengan reben...
Tadaaaa...ni lah hasil nye...senangkan...dah boleh buat doorgift ..Jangkahayat dlm 1-2 minggu..simpan pada suhu bilik....kalau rajin boleh buat sendiri...kalau tak de masa boleh tempah dengan
Arahchocolate and Bakery....Selamat Mencuba..!!
~ Arahchocolate and Bakery ~